Naročila in svetovanje
051 484 757

STOMADOS d.o.o.
Cesta Ceneta Štuparja 2a
1231 Ljubljana-Črnuče

Tel. 01 561 5500
Mob. 051 484 757
Fax. 01 561 5505
e-mail: stomados@gmail.com

Delovni čas:
ponedeljek - petek
08:00-19.00
SI | EN | DE
Zanimivosti
Neprijeten vonj v 90 odstotkih izvira iz ustne votline, zlasti s hrbtišča jezika, v 10 odstotkih pa je posledica sistemskih bolezni prebavil, jeter ali trebušne slinavke, bolezni dihal, določene hrane (česen,čebula, kava), kajenja ali redko hudih bolezni (rak v prebavilih). Slab zadah je lahko opozorilni ali spremljajoči znak pri boleznih obzobnih tkiv, nastajajoči zobni gnilobi ali boleznih mandljev. Slab zadah spremlja tudi ljudi, ki so pod stresom.

Parodontoza

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv zaradi kopičenja in razmnoževanja bakterij na površini zoba. Je ena najpogostejših okužb pri odraslih in glavni vzrok za izgubo zob, zato se ji v naši zobni ordinaciji še posebej posvetimo.

Večinoma se začne kot vnetje dlesni in šele po daljšem času napreduje v razgradnjo pozobnice, čeljustne kosti in cementa. Parodontalna bolezen z nastankom globokih obzobnih žepov in majavostjo zob se ponavadi izrazi med 40. in 50. letom starosti. Pri večini pacientov poteka kronično, z obdobji izbruha in mirovanja, odvisno od učinkovitosti imunskega odgovora pacienta. Večje tveganje, da se bo parodontalna bolezen razvila imajo kadilci, sladkorni bolniki, pacienti z okrnjenim imunskim sistemom, uživanje steroidov, stres. Vnetje v obzobnih tkivih ne ogroža le obstoja zob, ampak lahko prispeva k razvoju nekaterih sistemskih bolezni in stanj (ateroskleroze, aspiracijske pljučnice, prezgodnjega poroda).Tveganje za srčni infarkt se pri napredovali parodontalni bolezni poveča za 2 krat.


Zdravljenje obzobnih tkiv poteka po stopnjah:

  • higienska faza, pouk o ustni higieni
  • odstranjevanje dejavnikov, ki povečajo zadrževanje plaka
  • luščenje in glajenje zobnih korenin
  • parodontalno-kirurški poseg
  • zdravljenje majavosti zob (vezava zob z opornico)
  • obvezne kontrole na 3 mesece
Naša spletna stran za boljše delovanje uporablja piškotke! Želite izvedeti več?
Ali se strinjate, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen?