Zdravljenje korenin

Zdravljenje zobnih korenin (endodontija) je potrebno zaradi vdora bakterij v zobno pulpo in posledično propada le-te. Zdravljenje ponavadi poteka v dveh sejah, v katerih očistimo kanale, jih dezinficiramo in polnimo s posebnim polnilom. Vsak zdravljen zob tudi slikamo z rentgenskim aparatom, da preverimo uspešnost polnitve. Pomembna pa je tudi kontrola takega zoba po 6-ih mesecih, da preverimo uspešnost preteklega zdravljenja.
Endodontsko zdravljenje je uspešno le če smo v celoti odstranili vso okuženo vneto tkivo. Ker imajo zobje zapleteno anatomijo korenin in koreninskih kanalov, je za uspešnost temeljnega pomena uporaba lup ali še bolje mikroskopa. Večino endodontskih zdravljenj zato opravi specialist endodont s pomočjo mikroskopa.

Po končanem endodontskem zdravljenju pa je zelo pomembno, da zob čimprej zapremo in oskrbimo s pravilno protetično oskrbo,s kompozitno zalivko, onlayem, endokrono ali prevleko. Koreninsko zdravljeni zobje so namreč oslabljeni in bolj krhki, kar lahko privede do zloma, poke zoba in posledično do izgube zoba.

Plombiranje

Karies (zobno gnilobo) je potrebno temeljito odstraniti. Prizadete zobne krone zobozdravnik nadomesti s plombami. V sodobni stomatologiji so plombe narejene iz kompozita, ker omogoča, da lahko oblikujemo zob čimbolj podobno naravnemu. Amalgamskim zalivkam se izogibamo zaradi škodljivosti živega srebra, ki se nahaja v amalgamu.
Kadar so poškodbe zobnih kron prevelike lahko z Inleyi ali Onleyi (vlite plombe) dogradimo zelo napredovale in obsežne izgube zoba. Tak način dograditve je še posebej natančen, saj so take plombe narejene v zobotehničnem laboratoriju in so po obliki in barvi skoraj identične naravnemu zobu. Inlayi in onlayi so lahko iz kovine ali keramike, po izdelavi v laboratoriju jih v naši ordinaciji cementiramo.


Protetika

V fiksni protetiki so izdelki cementirani v ustih in so posledično nesnemljivi, fiksni. Pogoj za fiksno protetiko so zdravi zobje nosilci, pozdravljene korenine ter pozdravljena obzobna tkiva.
V naši zobni ordinaciji nudimo:

  • kovinsko keramične prevleke in mostičke
  • polno keramične prevleke in mostičke na ogrodju iz cirkonija
  • kovinsko keramične ali polno keramične prevleke na implantatih
  • inlayi, onlayi
  • zatički iz steklenih vlaken
  • veneerji - luske

Pri snemni protetiki so izdelki snemljivi. Za snemno protetiko pa se odločimo kadar manjka celotno zobovje ali je ohranjenih le nekaj zob. V naši ambulanti se trudimo za vsak zob, saj vsak zob bistveno pripomore k boljši retenciji in stabilnosti proteze. Brezzobim pacientom, ki imajo težave z nošenjem polne proteze, omogočajo implantati novo dimenzijo življenja, saj pripomorejo k boljši stabilnosti proteze.

V naši zobni ordinaciji nudimo:

  • polne akrilatne proteze
  • delne proteze z ulito kovinsko bazo z zaponami
  • delne proteze z ulito kovinsko bazo s polzili (ni vidnih zapon)
  • proteze sidrane na konusih ali teleskopih
  • proteze na implantatih

Parodontologija

Parodontalna bolezen je vnetje obzobnih tkiv zaradi kopičenja in razmnoževanja bakterij na površini zoba. Je ena najpogostejših okužb pri odraslih in glavni vzrok za izgubo zob, zato se ji v naši zobni ordinaciji še posebej posvetimo.
Večinoma se začne kot vnetje dlesni in šele po daljšem času napreduje v razgradnjo pozobnice, čeljustne kosti in cementa. Parodontalna bolezen z nastankom globokih obzobnih žepov in majavostjo zob se ponavadi izrazi med 40. in 50. letom starosti. Pri večini pacientov poteka kronično, z obdobji izbruha in mirovanja, odvisno od učinkovitosti imunskega odgovora pacienta. Večje tveganje, da se bo parodontalna bolezen razvila imajo kadilci, sladkorni bolniki, pacienti z okrnjenim imunskim sistemom, uživanje steroidov, stres. Vnetje v obzobnih tkivih ne ogroža le obstoja zob, ampak lahko prispeva k razvoju nekaterih sistemskih bolezni in stanj (ateroskleroze, aspiracijske pljučnice, prezgodnjega poroda).Tveganje za srčni infarkt se pri napredovali parodontalni bolezni poveča za 2 krat.


Zdravljenje obzobnih tkiv poteka po stopnjah:

  • higienska faza, pouk o ustni higieni
  • odstranjevanje dejavnikov, ki povečajo zadrževanje plaka
  • luščenje in glajenje zobnih korenin
  • parodontalno-kirurški poseg
  • zdravljenje majavosti zob (vezava zob z opornico)
  • obvezne kontrole na 3 mesece


V ordinaciji Stomados pri zdravljenju parodontoze uporabljamo poleg klasičnega UZ in parodontoloških kiret še mehko tkivni LASER.Pri kompleksnem in bolj obsežnem propadu obzobnih tkiv je potrebna specialistična kirurška obravnava. Gre največkrat za tehnike dograjevanja kosti ali tehnike prekrivanja recesij dlesni.





Potrebujete storitev stomatologije na
najvišjem strokovnem nivoju?


Izdelava: MMstudio